το "λίγες γραμμές... έτσι..." πήγε για καφέ... στην JUST11, στο Πέραμα.... όπου έγινε η δεύτερη παρουσίασή του.
Μετά το Δημαρχείο Περάματος, το "λίγες γραμμές... έτσι..." πήγε για καφέ... στην JUST11, στο Πέραμα.... όπου έγινε η δεύτερη παρουσίασή του.
Ευχαριστώ για όλα... !!
Λαμπρινή Τζούρκα...
για σου χαρά σου... Βενετιά...
ένα μουσικό ταξείδι με το ακκορντεόν...
από την φίλη Μελίνα Καρνάρου... λίγα λόγια...
με τον καλό φίλο.... και πρώην Δήμαρχο Περάματος, Γιάννη Λαγουδάκο, στην παρουσίαση του "λίγες γραμμές... έτσι..." στην Just11!!
τα αστέρια μου... ευχαριστώ που ήσασταν εκεί... και του χρόνου, νάμαστε
καλά... να πάμε ΑΛΛΟΥ...με το "λίγες γραμμές... έτσι..." !!!
με τον καλό φίλο.... και πρώην Δήμαρχο Περάματος, Γιάννη Λαγουδάκο, στην παρουσίαση του "λίγες γραμμές... έτσι..." στην Just11!! και τις κυρίες και δεσποινίδες που μού έκαναν την τιμή νάναι στην παρουσίαση...
ευχαριστώ
με το γαλάζιο φουλάρι... τρίτη από δεξιά, η μαμά... κα Ευγενία Τζούρκα....
Στο Hall of Fame ο Γκάλης - Η συγκλονιστική ομιλία του! (vid)
Ο Νίκος Γκάλης πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας - Ο σπουδαιότερος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών μπήκε στο Naismith Basketball Hall of Fame - Έγινε ο πρώτος Έλληνας που το κατάφερε
Το όνομα του ζωντανού θρύλου του ελληνικού αθλητισμού πέρασε στην μπασκετική «αιωνιότητα» και φιγουράρει πλέον μεταξύ των κορυφαίων στο Μουσείο του μπάσκετ που βρίσκεται στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.
Ο Γκάλης μίλησε για την απόφασή του να παίξει στην Ελλάδα, αλλά αποκάλυψε και μία συγκινητική ιστορία.
«Ένα παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα», είπε ο Γκάλης και ευχαρίστησε τους παλιούς συμπαίκτες του στο Σίτον Χολ.
«Παίζοντας στο Σίτον Χολ, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έπαιζα στην Ελλάδα, την πατρίδα των γονιών μου. Γιατί, το όνειρό μου -όπως κάθε μπασκετμπολίστα- ήταν να παίξω στο ΝΒΑ. Η αλήθεια είναι ότι επιλέχθηκα από τους Σέλτικς μαζί με τον σπουδαίο Λάρι Μπερντ. Αλλά είχα προτάσεις από την Ελλάδα, που δεν είχα επισκεφθεί μέχρι τότε. Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι υπήρχε μπάσκετ στην Ελλάδα. Προερχόμουν από φτωχή οικογένεια, οι προσφορές ήταν γενναιόδωρες. Πήρα την απόφασή μου που δεν θα μετανιώσω ποτέ. Μόλις έφτασα στην Ελλάδα, αγάπησα τη χώρα και τους συμπατριώτες μου», είπε ο Νίκος Γκάλης και αναφέρθηκε στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1987.
«Όλο το έθνος βγήκε στους δρόμους, το μπάσκετ έγινε εθνικό άθλημα και από τότε η Ελλάδα θεωρείται από τις κορυφαίες χώρες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Από τότε, σε κάθε αυλή σπιτιού και σχολείου τοποθετήθηκε μια μπασκέτα», πρόσθεσε.
«(...) Το θέμα δεν είναι η κατάκτηση τίτλων, αλλά είναι κάτι πιο σημαντικό και θα σας πω ένα παράδειγμα. Μια μέρα περπατούσα στη Θεσσαλονίκη και μία κυρία που δεν ήξερα με πλησίασε. Νόμιζα ότι ήθελε μια αναμνηστική φωτογραφία ή ένα αυτόγραφο, ως συνήθως. Με αγκάλιασε και μου είπε: ''Νίκο, θέλω να σ’ ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου. Μου έδωσες το μεγαλύτερο δώρο. Έσωσες τον γιο μου''. Μου εξήγησε ότι ο γιος της ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά, αλλά το ξεπέρασε όταν βρήκε το νόημα της ζωής στο μπάσκετ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία ένας αθλητής», είπε ο Γκάλης.
Κατέληξε ευχαριστώντας τους προπονητές και τους συμπαίκτες του στο Σίτον Χολ, στην εθνική, τον Άρη και έκλεισε λέγοντας: «Η σύζυγός μου Ελένη, η κόρη μου Στέλλα κι εγώ είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτή την ιδιαίτερη στιγμή».
Nick Galis' Hall of Fame Enshrinement Speech/Ομιλια του Νικου Γκαλη!!
Και επίσημα μέλος του ''Hall of Fame'' ο Νίκος Γκάλης.
πληροφορίες απ' το βίντεο...
Ο Νίκος Γκάλης πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας! Ο σπουδαιότερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών εισήχθη στο Naismith Basketball Hall of Fame, έγινε ο πρώτος Έλληνας που το καταφέρνει και έτυχε μοναδικής αποθέωσης έπειτα από τον συγκλονιστικό λόγο του.
Ο Νίκος Γκάλης πάτησε στο κόκκινο χαλί μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του Στέλλα φορώντας λευκό σακάκι και μαύρο παντελόνι. Εκεί τον περίμεναν και Έλληνες ομογενείς οι οποίοι μόλις τον είδαν φώναζαν ρυθμικά το όνομά του. Ο ίδιος χαμογέλασε και ανταποκρίθηκε με τον χαιρετισμό της νίκης, ενώ τους ευχαρίστησε για την συμπαράσταση. Εκεί ήταν παλιοί συμπαίκτες του από το κολέγιο του Σίτον Χολ.
Η μεγάλη στιγμή για τον Νίκο Γκάλη, το ελληνικό μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό ήρθε λίγα λεπτά μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα. Εκτός του προλόγου από τον παρουσιαστή της εκδήλωσης, προβλήθηκε βίντεο στο οποίο αντίπαλοι του Νίκου Γκάλη τον αποθέωσαν. «Είναι ένα θρύλος» είπε μεταξύ άλλων ο Τόνι Κούκοτς.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ο Νίκος Γκάλης ήταν στο βήμα. Δίπλα του καθόταν ο θρυλικός Μπομπ ΜακΑντου. Ο άνθρωπος που «στέρησε» από τον Νικ το Πρωτάθλημα Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο ήταν εκεί. Ακολούθησε ο συγκλονιστικός λόγος του Νίκου Γκάλη ο οποίος άγγιξε ψυχές, ιδιαίτερα όταν ένας πατέρας τον πλησίασε και τον ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς του γιατί συνέβαλε στην αποτοξίνωση του γιου του ο οποίος ήταν χρήστης ναρκωτικών.
.................................
«Σας ευχαριστώ όλους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την επιτροπή του Hall of Fame για την επιλογή μου. Νιώθω τεράστια τιμή για αυτή την ξεχωριστή στιγμή. Είμαι πολύ χαρούμενος που εκπροσωπώ την Ελλάδα ως διεθνής παίκτης, μολονότι γεννήθηκα στις ΗΠΑ. Έφυγα για την Ελλάδα και μένω εκεί τα τελευταία 38 χρόνια. Είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος για την μικρή Ελλάδα και το ελληνικό μπάσκετ».
"Είναι τιμή και όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ευχαριστώ τον Bob McAdoo που με παρουσίασε. Μας συνδέουν πολλά από το παρελθόν. Ευχαριστώ που με ακολούθησε, είναι σαν αδελφός για εμένα. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα παίξω στην Ελλάδα. Το όνειρό μου ήταν πάντα να παίξω στο ΝΒΑ. Είχα όμως προτάσεις από την Ελλάδα, την οποία δεν είχα ποτέ επισκεφθεί, δεν ήξερα ότι υπήρχε μπάσκετ εκεί. Πήγα και είναι μια απόφαση που δεν θα μετανιώσω ποτέ. Όταν πήραμε το 1987 το χρυσό μετάλλιο, ο λαός βγήκε στο δρόμο και πλέον το ελληνικό μπάσκετ είναι το εθνικό σπορ. Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς μια μπασκέτα τώρα πια. Αισθάνομαι ευγνώμων γι' αυτό. Περπατώ στους δρόμους της γειτονιάς μου στη Θεσσαλονίκη, μου ζητούν αυτόγραφα με αγκαλιάζουν, μου λένε Νίκο, Νίκο... Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Μια κυρία με ευχαρίστησε γιατί έσωσα το γιο της που ήταν εθισμένος, το μπάσκετ έσωσε έναν άνθρωπο. Ευχαριστώ τη σύζυγο και την κόρη μου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ".
Πρώτα από όλα θέλω να πω πως είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, ένα παιδικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ευχαριστώ τον Μπομπ Μακαντου που με συνοδεύει και μας συνδέουν σημαντικά ματς στην καριέρα μας. Ευχαριστώ παλιούς συμπαίκτες που ήρθαν εδώ σήμερα, είναι σαν αδέλφια για εμένα.
Το όνειρο μου ήταν να παίξω στο ΝΒΑ, επιλέχθηκα στους Σέλτικς, όπως ο Λάρι Μπερντ. Είχα προτάσεις από την Ελλάδα, δεν είχα πάει ποτέ στην Ελλάδα, δεν ήξερα καν αν υπήρχε μπάσκετ στην Ελλάδα. Είναι μία απόφαση που δεν θα μετανιώσω ποτέ. Οταν πήραμε το χρυσό το 1987 ένα ολόκληρος λαός βγήκε στους δρόμους και πλέον θεωρείται η Ελλάδα μια μεγάλη ευρωπαίκή δύναμη. Ολα τα σπίτια πλέον έχουν μία μπασκέτα ή μία μπάλα του μπάσκετ.
Οταν μία μέρα περπατούσα στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη ήρθε ένας γονιός και με αγκάλιασε, μου είπε ότι έσωσα τον γιο μου, καθώς βρήκε το νόημα της ζωής του που είναι το μπάσκετ και ξέφυγε από τα ναρκωτικά. Αυτό είναι το σημαντικότερο”, είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε την οικογένεια του, τη γυναίκα του, την κόρη του Στέλλα, αλλά και τους προπονητές και συμπαίκτες.
Μετάλλια και διακρίσεις για την Εθνική μας ομάδα Ενόπλων
Χρήστος Αερικός, Γιάννης Λεκάτης και Χρήστος Σπαταλάς κατέκτησαν το
ασημένιο μετάλλιο στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόπλων γνωρίζοντας
την ήττα από τη Ρωσία στον μεγάλο τελικό στο σύνθετο ανδρών…Στην τρίτη
θέση ο Χρήστος Αερικός στο ατομικό στο τέλος εποχής του Έλληνα
πρωταθλητή στο σύνθετο τόξο, ενώ “χρυσός” στέφθηκε ο Ρωμαίος Ρουμελιώτης
στο ομαδικό στην κατηγορία ΑΜΕΑ
Με τρία μετάλλια επέστρεψε η Εθνική μας ομάδα Ενόπλων από
το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τοξοβολίας που διεξήχθη στην πόλη
Fontainebleau στη Γαλλία. Η ελληνική αποστολή αποτελούμενη από τους
Χρήστο Αερικό, Γιάννη Λεκάτη, Χρήστο Σπαταλά και Ρωμαίο Ρουμελιώτη, με
προπονητή τον Δημήτρη Καϊμάκη και αρχηγό αποστολής των Γιώργο Τζαμάκο,
πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση τόσο στο ομαδικό όσο και στο ατομικό.
Το πρωί της Παρασκευής Αερικός, Λεκάτης και Σπαταλάς αγωνίστηκαν στον
μεγάλο τελικό απέναντι στην Εθνική ομάδα της Ρωσίας γνωρίζοντας την
ήττα με 234-223. Μια ημέρα πριν η εθνική μας ομάδα είχε πάρει την τρίτη
θέση στον γύρο κατάταξης (2005), με τη Ρωσία να έρχεται στην πρώτη θέση
(2098) και τη Γαλλία στην δεύτερη (2044).
Στον αγώνα νοκ-άουτ οι Έλληνες τοξότες, μετά από έναν συναρπαστικό
ημιτελικό, επικράτησαν της Γαλλίας με 208-206 παίρνοντας τον εισιτήριο
για τον τελικό κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο, στον τελευταίο επίσημο
αγώνα του Αερικού στο σύνθετο τόξο καθώς ο 21χρονος προετοιμάζεται ήδη
στην κατηγορία του ολυμπιακού τόξου.
“Χάλκινος” ο Αερικός
Στο ατομικό ο Χρήστος Αερικός, με νέο-look, δεν είχε κανένα πρόβλημα
κατακτώντας την πρώτη θέση στον προκριματικό γύρο με επίδοση 706/720
αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ρώσο Alexandr Dambaev (704/720) και τρίτο
τον επίσης Ρώσο Anton Bulaev.
Πολύ μεγάλη ήταν η προσπάθεια και των άλλων δύο Ελλήνων με τον Γιάννη
Λεκάτη να παίρνει την 8η θέση με 678/720 και τον Χρήστο Σπαταλά με
621/720. Ο Λεκάτης, στο νοκ-άουτ, έπεσε πάνω στον Χρήστο Αερικό, ο
οποίος επικράτησε με 145-138 εξασφαλίζοντας μια θέση στον ημιτελικό.
Αντίπαλος του Έλληνα πρωταθλητή στη φάση των “4” ήταν ο παγκόσμιος
πρωταθλητής του 2001 στο Πεκίνο, Dejan Sitar, με τον Σλοβένο να παίρνει
τη νίκη με 142-137 και τον Αερικό να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο μαζί με
τον Ρώσο Anton Bulaev ο οποίος ηττήθηκε στον ημιτελικό από τον
συμπατριώτη του Alexandr Dambaev, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο
κερδίζοντας στον τελικό τον Sitar με 146-143.
Κορυφή για Ρουμελιώτη
Ελληνική παρουσία είχαμε και στην κατηγορία ΑΜΕΑ με τον Ρωμαίο
Ρουμελιώτη να αγωνίζεται αρχικά στο ατομικό. Στον γύρο κατάταξης ο
Ρουμελιώτης πήρε την 7η θέση με 535/720, ενώ στον πρώτο νοκ-άουτ αγώνα
ήταν εντυπωσιακός επικρατώντας τον Δανού Jesper Modsen με 6-0 σετ.
Η πορεία του Ρουμελιώτη σταμάτησε στα προημιτελικά καθώς γνώρισε την
ήττα από τον Ιταλό Fabio Tomasulo με 7-1 καταλαμβάνοντας την 6η θέση
στον κόσμο. Ό,τι δεν κατάφερε ο Ρουμελιώτης στο ατομικό το έκανε στο
ομαδικό εκεί όπου μαζί με τον Αμερικάνο Michael Lukow και τον Ρουμάνο
Eugen Patru κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο κερδίζοντας τους Ιταλούς Fabio
Tomasulo, Roberto Punzo και Bonaventura Bove.
τελική δήλωση του αθλητή μας, από την επίσημη σελίδα του στο φέις... :
Επιστροφή από Γαλλία σήμερα το βράδυ από το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενοπλων δυνάμεων... 2η θέση στο ομαδικό και 3η στο ατομικό.. θέλω να ευχαριστήσω πρώτα τα παιδια του ομαδικού Σπαταλά κ Λεκατη.. και ύστερα όλη την ομάδα με αρχηγό αποστολής τον κύριο Τζαμάκο, προπονητή τον κύριο Καϊμάκη και στην κατηγορία των ΑΜΕΑ τον Ρουμελιωτη... επίσης θέλω να ευχαριστήσω το Performance22 γιατί με κράτησε μακριά από τραυματισμούς όλο τον καιρό της προετοιμασίας μου, και έτσι έκανε την δουλειά μου πολύ πιο εύκολη!!
από την πρώτη μέρα.... από την σελίδα του Χρήστου Αερικού στο φέις... :
Ο 10χρονος ομογενής που σπουδάζει σε Κολέγιο της Πενσυλβάνιας
Ο π. Παντελεήμων Ηλία Μαϊλλης, η πρεσβυτέρα Νίκη (Νάνσυ) και ο γιός τους Ουίλιαμ.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο 10χρονος Ουίλιαμ (Βασίλειος) Μαϊλλης είναι ο νεότερος μαθητής που αποφοίτησε ποτέ από δημόσιο Λύκειο και έγινε δεκτός όχι σε ένα, αλλά σε πολλά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το φημισμένο Carnegie Mellon University.
Οι γονείς του, όμως, επέλεξαν το Community College of Allegheny County, ούτως ώστε να ξεκινήσει τις σπουδές του από ένα μικρότερο κολέγιο. Ο Ουίλιαμ ξεκίνησε με ενθουσιασμό τις σπουδές του και για το πρώτο τετράμηνο έχει πάρει πέντε τάξεις και συγκεκριμένα Αλγεβρα, Αγγλική φιλολογία, Ιστορία του 20ού αιώνα, Ανθρωπολογία και Φιλοσοφία της Θρησκείας.
Εχει εντατικό πρόγραμμα, δέκα έξι ώρες την εβδομάδα. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη,
παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα με τους συμφοιτητές του που έχουν τα διπλάσια χρόνια του.
Ο Ουίλιαμ γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2006 και αποφοίτησε σε ηλικία 9 ετών από το Penn Trafford High School. Σήμερα έχει τα 10α γενέθλιά του και αντί να εορτάσει με τους γονείς και τα αδέλφια του παρακολουθούσε τις διαλέξεις των καθηγητών του.
Αυριο, ωστόσο, που τελειώνει στις 6:00 μ.μ. θα γιορτάσει με τους γονείς του τον π. Παντελεήμων Ηλία Μαϊλλη, την μητέρα του Νίκη – Νάνσυ και τα μεγαλύτερα αδέλφια του, Μαριάννα και Ηλία, τα γενέθλιά του και θα κόψουν την τούρτα.
Την προηγούμενη εβδομάδα όταν επικοινωνήσαμε μαζί του και τον ρωτήσαμε πόσο χρονών είναι απάντησε «περίπου δέκα» και χαριτολογώντας τόνισε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που φοιτά στο Πανεπιστήμιο. Κι αυτό διότι την τελευταία τάξη του Λυκείου είχε πάρει ήδη τρία μαθήματα Κολεγίου και είχε βαθμολογηθεί άριστα.
Ερωτηθείς τι θέλει να γίνει, απάντησε πως θέλει να γίνει Αστροφυσικός. O Ουίλιαμ, όπως ανέφερε ο πατέρας του, στα αμφιθέατρα του Κολεγίου συμπεριφέρεται όπως όλοι οι άλλοι πρωτοετείς φοιτητές, ενώ στο σπίτι και στην εκκλησία συμπεριφέρεται όπως όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.
Παίζει βιντεοπαιγνίδια, παρακολουθεί τηλεόραση, διαβάζει βιβλία, παρακολουθεί ταινίες και κάθε Κυριακή υπηρετεί στο ιερό της κοινότητας της Υπαπαντής του Κυρίου στο Ιστ Πίτσμπουργκ.
«Το ΙQ του Ουίλιαμ, βάσει της εκτίμησης του κοσμήτορα της Σχολής του είναι 200 και έχει φωτογραφική μνήμη, ό,τι διαβάζει, ό,τι δει και ακούσει το απομνημονεύει και είναι σε θέση να το αναλύσει και να το αναπαραγάγει», επεσήμανε ο π. Παντελεήμων Μαϊlλης.
Οι σπάνιες διανοητικές ικανότητες και η ευφυία του Ουίλιαμ άρχισαν να εκδηλώνονται από τη βρεφική ηλικία. Οταν ήταν επτά μηνών άρχισε να αρθρώνει προτάσεις, ενώ σε ηλικία ενός έτους έλεγε το αλφάβητο ορθά και ανάποδα.
Οταν ήταν 21 μηνών ήταν σε θέση να διαβάζει και όταν συμπλήρωσε τα δύο χρόνια διάβαζε Ιστορία και ήταν σε θέση να γράψει σύντομη ιστορία και παράλληλα να ζωγραφίζει. Μάλιστα έγραψε το βιβλίο «Η Χαρούμενη Γάτα».
Σε ηλικία 2 ετών έμαθε τον πολλαπλασιασμό και στα τρία ήταν σε θέση να κάνει διαιρέσεις με πολυψήφιους αριθμούς. Σε ηλικία τεσσάρων ετών έμαθε την Αλγεβρα και σε πέντε ετών τη Γεωμετρία.
Την Τριγωνομετρία την έμαθε μόνος του στον υπολογιστή. Σε ηλικία τεσσάρων ετών έμαθε να διαβάζει ελληνικά και κάθε Κυριακή πήγαινε στην εκκλησία και μάλιστα διάβαζε τον Απόστολο. Ο Ουίλιαμ συμμετείχε σε επιστημονικούς διαγωνισμούς και είχε κερδίσει την πρώτη θέση.
Ο π. Παντελεήμων Ηλία Μαϊλλης και η πρεσβυτέρα Νίκη (Νάνσυ) έχουν και δύο άλλα μεγαλύτερα παιδιά, την Μαριάννα που είναι 29 ετών και έχει αποφοιτήσει με άριστα από το Κολλέγιο στον κλάδο Media – Art Animation και τον Ηλία που είναι 26 ετών, σπουδάζει Μαθηματικά και θέλει να γίνει δάσκαλος.
Ο π. Παντελεήμων προ τεσσάρων ετών ανέλαβε τα καθήκοντα του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας της Υπαπαντής του Κυρίου στο Ιστ Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας. Η κοινότητα αυτή είναι μια από τις αρχαιότερες κοινότητες της Μητροπόλεως Πιτσβούργου και κατ’ επέκταση της Αμερικής. Ιδρύθηκε το 1915, το ίδιο έτος που ιδρύθηκε ο «Εθνικός Κήρυκας», και πέρσι τον Οκτώβριο γιόρτασε την 100ή της επέτειο.
Η κοινότητα αριθμεί 125 οικογένειες, οι οποίες συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες της κοινότητας. Ο π. Παντελεήμων Ηλία Μαϊλλης προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια και είναι ο μόνος από τα αδέλφια του ο οποίος γεννήθηκε στην Κάλυμνο.
Ο γονείς του, Ηλίας Μαϊλλης και Γιαννούλα το γένος Κουρέλη, έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά τον Μιχάλη την Μαρία, την Χαρούλα και τον Παντελεήμονα, τα οποία τα γαλούχησαν με την αγάπη για την Ελλάδα και την υπερηφάνεια για τον ελληνικό πολιτισμό. Τα τρία πρώτα παιδιά γεννήθηκαν στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Κάμπελ Οχάιο.
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 ο Ηλίας και η Γιαννούλα Μαϊλλη αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κάλυμνο ούτως ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στη γη των προγόνων τους. Εκεί έφεραν στον κόσμο και τον Παντελεήμονα.
Ο πατέρας του εργαζόταν στην Αμερική και πηγαινοέρχονταν αποφάσισε να φέρει πίσω την οικογένειά του και εγκαταστάθηκαν στο Κάμπελ Οχάιο.
Ο Ηλίας Μαϊλλης εργάστηκε ως ελαιοχρωματιστής στις γέφυρες και άλλα δημόσια έργα, ενώ η Γιαννούλα, όπως οι περισσότερες Ελληνίδες της εποχής εκείνης, ασχολήθηκε με την ανατροφή των παιδιών της. Ο π. Παντελεήμων και η πρεσβυτέρα Νίκη μεγάλωσαν τα παιδιά τους με την αγάπη για την Ελλάδα και έχουν επισκεφθεί πολλές φορές τη γενέτειρα.
Με πάνω από 1000 αντικείμενα η έκθεση «Ώρα για πικνίκ» στο Μουσείο
Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φραγκφούρτης επιχειρεί μια αναδρομή στην ιστορία
του πικνίκ.
Η έκθεση ξεκινά με έναν πίνακα του Εντουάρ Μανέ. Ένα
άλλο χαρακτηριστικό έργο είναι αυτό του γερμανού Χάινριχ Χάσελχορστ (στη
φωτογραφία): το πικνίκ ως κοινωνικό γεγονός της αριστοκρατίας τον
δέκατο ένατο αιώνα.
Ο Γιώργος Κανάρης έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του
μουσικού γίγνεσθαι της Βόννης. Διαθέτει φωνή ικανή να του ανοίξει
διάπλατα όλα τα μεγάλα θέατρα του κόσμου, αλλά δεν βιάζεται.
Προετοιμάζεται με πείσμα και ήθος.
Με υποδέχθηκε ένας… Γουλιέλμος εν πλήρει περιβολή και με ένα
χαρακτηριστικό χαμόγελο. Κατά κόσμο ο βαρύτονος Γιώργος Κανάρης. Τρακ
δεν αφήνει να φανεί στο πρόσωπό του λίγο πριν την έναρξη του Cosi fan
tutte ή Σχολείο Εραστών, πασίγνωστη όπερα του Μότσαρτ, με την οποία
ολοκληρώνει γι αυτή τη σεζόν τις υποχρεώσεις του στην όπερα της Βόννης.
Ένας απολαυστικός Γουλιέλμος, με στιβαρή φωνή και πειστικό παίξιμο σε
αυτό το αέναο – όχι μόνο πάνω στη σκηνή – στοίχημα του έρωτα με νικητές
και ηττημένους.
Από το Μόναχο στη Βόννη
Ο Γουλιέλμος ή... Γιώργος Κανάρης στη όπερα λίγο πριν την έναρξη της παράστασης
Οκτώ
χρόνια βρίσκεται ο Έλληνας βαρύτονος ήδη στη Βόννη. Αλλά πως έφτασε εδώ
μετά τις ωδιακές σπουδές του στην Αθήνα; «Από την Αθήνα όπου έμενα,
πήρα υποτροφία για δύο χρόνια από το ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές στο
Μόναχο, στην τάξη της Δάφνης Ευαγγελάτου. Στην τελευταία μου συναυλία
του δεύτερου χρόνου σπουδών ήρθε ένας μάνατζερ, μου έδωσε την κάρτα του
και μου λέει, υπέροχα, θα χαρώ να βρούμε κάποια ακρόαση. Πράγματι, μετά
από ένα μήνα βρήκε ακρόαση στη Βόννη. «Πήγα χωρίς κανένα άγχος, χωρίς
πολλές βλέψεις, με σκυφτό το κεφάλι. Πέτυχε η ακρόαση και από το 2009,
στο τελείωμα των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο Μόναχο, έκανα το επόμενο
βήμα που ήταν η Βόννη».
Η παρουσία Κανάρη στην όπερα της Βόννης
όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητη από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, αλλά αμέσως
την επόμενη χρονιά, τον Οκτώβριο του 2010, όταν η Ελλάδα έχει ήδη
αρχίσει να βυθίζεται στο σκοτάδι της κρίσης, του απονέμεται το Βραβείο
των Φίλων Όπερας της Βόννης που έχουν πάρει στα πρώτα τους βήματα
καταξιωμένοι σήμερα τραγουδιστές και τραγουδίστριες. Εκείνο το
βράδυ, στο κατάμεστο φουαγιέ της Όπερας, ο Κανάρης «φώτισε» μέσα από την
εξαιρετική φωνή του μιαν άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα των νέων ταλαντούχων
ανθρώπων που δεν έχουν εναλλακτική από την επαγγελματική καταξίωση στο
εξωτερικό.
«Δεν είμαστε του πετάματος»
Με υποτροφία Ι.Κ.Υ έφυγε από την Αθήνα και φοίτησε στο Μόναχο με καθηγήτρια τη Δάφνη Ευαγγελάτου
Η
καλλιτεχνική διαδρομή του Γιώργου Κανάρη μέχρι σήμερα ήταν και μια
καθημερινή διάψευση της Ελλάδας της κρίσης. «΄Εχω ζήσει πολλές
περιπτώσεις συναδέλφων μουσικών, μαέστρων, ακόμη και διοικητικών
στελεχών σε αυτό το θέατρο, που μένουν με το στόμα ανοιχτό, πως γίνεται
να συμβαδίζει η πορεία της χώρας με τέτοιους καλλιτέχνες. Λυπάμαι πολύ
όταν το ακούω αυτό, γιατί νοιώθω άσχημα για τη δική μου χώρα. Όμως
δυστυχώς σε αυτές τις μέρες και σε αυτήν την χώρα εδώ, είναι μεγάλο το
στοίχημα να δείξουμε ότι αξίζουμε, ότι δεν είμαστε του πετάματος». Το να
είναι μάλιστα κανείς μουσικός από την «τρισκατάρατη» νότια Ευρώπη των
δημοσιονομικών ελλειμμάτων έχει ένα τεράστιο φυσικό πλεονέκτημα, όπως
υποστηρίζει ο Κανάρης από την εμπειρία του.
«Τεχνικά και φωνητικά
υπάρχει ένα ταμπεραμέντο που δεν το βρίσκεις εύκολα σε χώρες, όπως η
Γερμανία ή άλλες βόρειες. Έχουμε ένα μεσογειακό ταμπεραμέντο που το
αγαπούν οι χώρες που ζούμε εδώ, είναι κάτι το ιδιαίτερο στη φωνή, πιο
δυναμικό, με πυρήνα, με ψυχή, με ζωντάνια. Το καταλαβαίνουν αυτό οι
Γερμανοί, είναι έξυπνοι άνθρωποι, το καταλαβαίνουν και το στηρίζουν, όσο
μπορεί κανείς να τους το δίνει με ευχέρεια».
Το αέναο παιγνίδι με την τύχη
Ο Γουλιέλμος - Γιώργος Κανάρης - κάτω από το κρεβάτι ακούει σημεία και τέρατα από την αγαπημένη του...
Και
ο Γιώργος Κανάρης το δίνει με όλη του την ψυχή. Αλλά και παίρνει μαζί
την εκτίμηση και την αγάπη του φιλόμουσου κοινού της Βόννης, με το οποίο
έχει δεθεί όλα αυτά τα χρόνια. Η προσφορά του έχει βρει άμεση
ανταπόκριση, όπως αποτυπώθηκε στο παρατεταμένο χειροκρότημα το βράδυ της
παράστασης στο Cosi fan tutte. Ένας εκκολαπτόμενος σταρ; «Δεν είμαι
σταρ, δεν θέλω να είμαι» απαντά. «Χαίρομαι που υπάρχει η άμεση
ανταπόκριση, αλλά δεν νοιώθω έτσι, θέλω να κρατώ χαμηλά το προφίλ, να
κοιτώ μόνο την προσωπική βελτίωση, να αγγίζουμε τα μεγαλειώδη έργα με
σύνεση, με ταπεινοφροσύνη και με αγάπη προς τη μουσική. Αυτό είναι που
αξίζει, όλα τα άλλα είναι κατασκευάσματα».
Είναι αυτή η
ταπεινοφροσύνη που κάνει τον Γιώργο Κανάρη να είναι ήδη σταρ, αλλά με
μια άλλη έννοια. Στην αναζήτηση πάντα του καλύτερου, χωρίς να βιάζεται
να το αποκτήσει, εάν δεν είναι βέβαιος ότι πατά σε στέρεες βάσεις. Στις
περπατησιές με διάρκεια. Στην ευθύνη απέναντι στο κοινό του, που δεν
θέλει εύκολα να εγκαταλείψει, όπως λέει. Αλλά, πώς να γίνει, υπάρχει και
η νομοτέλεια για καλλιτέχνες με τη δική του ιδιοσυγκρασία, η πρόκληση
και πρόσκληση της καλύτερης πρότασης σε ένα καλύτερο θέατρο με πιο
δύσκολους ρόλους από τον Γουλιέλμο και ένα πιο απαιτητικό
ακροατήριο. Και τότε αναπόφευκτα θα κληθεί να πάρει την απόφαση και να
απαντήσει θετικά σε αυτό το αέναο στοίχημα με την τύχη με μόνο νικητές… Ειρήνη Αναστασοπούλου
Ο Γιώργος Κανάρης έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του μουσικού γίγνεσθαι
της Βόννης. Διαθέτει φωνή ικανή να του ανοίξει διάπλατα όλα τα μεγάλα
θέατρα του κόσμου, αλλά δεν βιάζεται. Προετοιμάζεται με πείσμα και ήθος.
"Η εκδίκησή μας, θα είναι το γέλιο των παιδιών μας!" (Μπόμπι Σάντς)
Μπόμπυ Σαντς
5 Μαΐου 1981, πέθανε, στα 27 χρόνια, ο Gerard Robert «Bobby» Sands μέλος του ΙRΑ αλλά και εκλεγμένος στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, μετά 66 μέρες απεργίας πείνας στην φυλακή Maze. Ο ίδιος ήταν ο ηγέτης της απεργίας πείνας του 1981 κατά την οποία άλλοι εννέα κρατούμενοι των φυλακών έχασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για την άρση του ειδικού καθεστώτος κράτησης των Ιρλανδών πολιτικών κρατουμένων. Λίγο πριν την απεργία πείνας ο Sands εξελέγη βουλευτής του βρετανικού κοινοβουλίου. Ο Sands μπήκε στις τάξεις του IRA το 1972. Την ίδια χρονιά συνελήφθη για κατοχή όπλων που βρέθηκαν στο σπίτι που διέμενε. Καταδικάστηκε τον Απρίλη του 1973 σε φυλάκιση πέντε ετών και αφέθηκε ελεύθερος το 1976. Μέσα σε έξι μήνες, συλλαμβάνεται ξανά, έπειτα από βομβιστική επίθεση και ανταλλαγή πυρών. Η δίκη πραγματοποιήθηκε τελικά τον Σεπτέμβριο του 1977. Παρότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για την ενοχή του καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση και στην φυλακή Maze . Αρχικά πάντως μεταφέρθηκε στη φυλακή Κράμλιν όπου πέρασε 15 ημέρες γυμνός σε απομόνωση, ενώ κάθε τρεις μέρες υποβαλλόταν σε υποχρεωτική από το φαγητό αποχή." ΠΗΓΗ!!! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154735501283315&set=a.10150325819178315.340614.534583314&type=3&theater